U bent hier
Programma 2024
Het verhaal van de N-VA is een verhaal van steden en gemeenten waar Vlamingen thuis zijn. Het is een verhaal van steden en gemeenten die de strijd aangaan tegen het groeiend onbehagen in de samenleving. Niet iedereen voelt dat hij nog mee is. Mensen vinden dat hen dingen worden afgenomen. Ons antwoord op dit onbehagen is de gemeenschap. Gemeenschapsvorming is de kern van onze ideologie. Lokale besturen staan het dichtst bij de burger. Ze kunnen nog echt beslissingen nemen die ervoor zorgen dat mensen zich blijven ‘thuis voelen’ in de eigen buurt. Dat burgers zich ergens goed voelen, verbonden mee voelen, verankerd zijn.
Warme, gezonde en aangename thuis
N-VA Nazareth-De Pinte zorgt voor propere en veilige dorpskernen met groen en slimme mobiliteit. We geven zuurstof aan het rijke verenigingsleven dat we terugvinden in onze sportclubs, in onze jeugdbewegingen, in onze culturele verenigingen, ... zodat onze vier kernen een warme, gezonde en aangename thuis worden.
Nieuwe thuis voor nieuwkomers
We zetten alle instrumenten in om burgers mee op te nemen in onze gemeenschap. Ze wijzen nieuwkomers niet enkel op hun rechten, maar ook op hun plichten. We zetten in op Vlaams burgerschap, waarbij we nieuwe Vlamingen integreren in ons verhaal en hun gemeente niet alleen een woonplaats, maar ook een nieuwe thuis wordt.
Veilige thuis
Veiligheid is een absolute kerntaak zodat inwoners er zich veilig thuis voelen. Onze gemeenten staan in voor de veiligheid van hun burgers. Ze stellen paal en perk aan straffeloosheid en zetten daarvoor alle instrumenten in die ze daarvoor tot hun beschikking hebben. Overlastproblemen pakken we krachtdadig aan.
Beheerd als goede huisvader
N-VA Nazareth-De Pinte staat voor bestuurders die hun gemeentefinanciën als een goede huisvader beheren. Die dus niet boven hun stand leven, maar de tering naar de nering zetten. Die welvaart creëren voor al hun inwoners. Dat vraagt een sterk lokaal fusiebestuur, met de nodige bevoegdheden en middelen om voor hun burgers beleid te voeren. Efficiënt en goed gemanaged.
Welvarende thuis
Lokale bedrijven zijn de basis van onze welvaart en moeten alle kansen krijgen. We geven ruimte aan ondernemen en maken van onze steden en gemeenten een welvarende thuis. Moeilijke keuzes worden consequent verdedigd als ze nodig zijn om onze welvaart en die van onze burgers veilig te stellen. We bestrijden armoede niet door geld uit te delen, maar door mensen aan een vorming of een job te helpen. Voor wie het moeilijk heeft, wordt gezorgd.
Thuis in Nazareth-De Pinte
We willen een gemeente waar inwoners zich thuis voelen. We garanderen hun veiligheid, bieden ankers en beschermen onze manier van leven. We creëren welvaart voor burgers, voor bedrijven, voor onze gemeente. Dit is de kern van ons lokaal N-VA-programma.
Wij zijn vastbesloten om met vernieuwende ideeën en efficiënte oplossingen onze gemeente Nazareth-De Pinte naar een hoger niveau te tillen, met een duidelijke focus op veiligheid, mobiliteit en afvalbeheer, en met oog voor synergieën en kostenbesparing na de fusie. Samen bouwen we aan een veilige, duurzame en toekomstgerichte gemeente.
Wij willen een fusiegemeente die ten dienste staat van haar inwoners, en waarbij de vier deelgemeenten hun eigenheid behouden. We zetten in op het behoud van het residentiële, groene en landelijke karakter van onze gemeente, verdere ondersteuning van een bruisend verenigingsleven, lokale handel en veiligheid. We willen blijven investeren en dit alles gecombineerd met gezonde gemeentefinanciën.
Ruimtelijke ordening
Verspreide bebouwing verminkt ons platteland
Vlaanderen is een zakdoek groot, dichtbevolkt en tot op het bot verkaveld. Hier staan overal gebouwen, maar is geen écht verstedelijkt gebied.
Dat lappendeken aan bebouwing maakt ons Europees koploper op vlak van ruimtebeslag en verharding waarvan de oppervlakte blijft stijgen. Dat gaat niet alleen ten koste van landbouw en natuur, maar brengt ook enorme kosten met zich mee door files, aanleg van infrastructuur, nutsvoorzieningen en het overmatig ruimtegebruik met veel verharding.
Maatschappelijke uitdagingen met ruimtevragen
Tegelijkertijd stijgt de behoefte aan (betaalbare) woningen en voorzieningen door de bevolkingstoename, de gezinsverdunning en de nakende vergrijzingsgolf. De wateroverlast, de boerenprotesten, de inplanting van windturbines, de CO2-emissies… Ze tonen aan dat we op ruimtelijke en milieumatige grenzen stoten waarmee we rekening moeten houden, willen we onszelf niet economisch en ecologisch vastrijden.
Voor die maatschappelijke uitdagingen hebben een andere aanpak nodig dan de manier waarop we vandaag onze ruimte benutten. Die ligt klaar met de bouwshift: het plan om de open ruimte te vrijwaren en onze kernen te versterken.
Geïntegreerde aanpak: met elkaar, niet naast elkaar
Het vraagt een geïntegreerde aanpak over meerdere beleidsdomeinen, want ingrepen in de ruimtelijk ordening werken door het mobiliteitsgedrag, betaalbaar woonaanbod, toegang tot landbouwgrond, concurrentiekracht van bedrijven, onze energiebehoefte en de CO2-uitstoot.
N-VA gaat voor het residentiële, groene en landelijke karakter van onze gemeente! We -willen ook maximaal het behoud van de bestaande open ruimte. Dit alles dient zich te vertalen in het ruimtelijk beleid.
-
Opmaak van een nieuw gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan voor de fusiegemeente. In Nazareth werd op 29 januari 2024 een ruimtelijk beleidsplan met bijhorend milieueffectenrapport goedgekeurd. In De Pinte dateert het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van 26 juni 2006 en is dit aan een herziening toe. Het is raadzaam om de geïntegreerde ruimtelijke structuurvisie nu op het niveau van de fusiegemeente te gaan bepalen, waarbij de bestaande plannen van Nazareth en De Pinte uiteraard een belangrijke basis zijn.
-
Voor een aantal zones zal deze visie verder dienen te worden vertaald in een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP). De centrumzone (“Centrumbocht”) van De Pinte is hier een goed voorbeeld van.
-
In De Pinte werden op 18 december 2023 nieuwe bouwvoorschriften “kwalitatief bouwen en wonen” goedgekeurd. Deze leggen een aantal minimumvereisten vast inzake woonkwaliteit alsook een uniform stedenbouwkundig kader vast. In Nazareth zijn er op vandaag meer RUPs maar kan zo een kader op gemeentelijk niveau ook zeker een meerwaarde zijn. Dergelijke voorschriften bepalen ook uniform wat kan en niet kan inzake bij voorbeeld verharding.
-
De open ruimte van de site Sportwegel in De Pinte willen we niet bebouwen. Er dient een herinrichtingsplan te komen waarbij de bestaande open ruimte wordt gevrijwaard ten bate van de jeugdverenigingen.
-
Een herinrichting en opwaardering van het bestaande Kerkplein in De Pinte dient te worden bekeken.
-
Voor de gronden van de voormalige Makro kan een herbestemming / herinrichting pas na een totaalvisie op de hele site. De realisatie van een dergelijk project ligt bij een privé-onderneming maar de gemeente is hierbij een partner om te komen tot een project die een meerwaarde betekent
Leefmilieu
De uitdagingen voor ons leefmilieu zijn overal idem: toenemende vervuiling, de gevolgen van de klimaatverandering en de achteruitgang van onze biodiversiteit. Om daaraan het hoofd te bieden moeten we emissies aanpakken waar het structureel een verschil zal maken: de bron.
Ons principe is dat vervuiler betaalt. Wie zuinig en duurzaam omgaat met land, water, energie en materialen moet gestimuleerd worden. Wie uitstoot, loost of ontbost moet de werkelijke milieukost dragen. Daartegenover staat een transparante prijszetting en vlotte dienstverlening.
We verbeteren de kwaliteit van ons leefmilieu om het leefbaar te houden met minder hinder, onze gemeente te vergroenen, woonomgevingen aantrekkelijker te maken en de biodiversiteit te versterken.
De echte handvaten zitten op de hogere niveaus. Denk aan de groene taxshift, elektrificatie van het wagenpark, productnormen voor het uitbannen van PFAS en inbedden van ecodesign, kernenergie… allemaal federaal (en helaas weinig van gezien). De renovatieplicht, de uitfasering van fossiel bij nieuwbouw zitten op Vlaams niveau.
Ons omgevingsbeleid biedt handvaten om het mobiliteitsgedrag en energieverbruik te sturen. We spelen een sleutel in het afvalbeheer en zijn bevoegd voor de minst en minder hinderlijke activiteiten. De zorg voor het klimaat is echter de verantwoordelijkheid van iedere burger. We geven als gemeente het voorbeeld en betrekken en stimuleren de burger zonder betutteling.
-
We gaan voor meer openbaar groen, maar vooral ook een beter onderhoud van ons bestaand openbaar groen!
-
Het recyclagepark van Nazareth zal – mits de nodige aanpassingswerken - dienst doen als het recyclagepark voor de fusiegemeente Nazareth-De Pinte. Het budget dat voorzien was voor een nieuw recyclagepark in De Pinte kan hierdoor voor andere investeringen worden ingezet. Het recyclagepark van Sint-Martens-Latem valt ook onder IVM. We willen dat onze inwoners daar in de toekomst ook terecht kunnen en maken hierover de nodige afspraken tussen de lokale besturen van Nazareth-De Pinte en Sint-Martens-Latem.
-
We rollen verder het principe uit van een mobiel recyclagepark voor selectieve ophalingen in de vier deelgemeenten
-
Voor onze groene longen zoals het Parkbos, de Hospicebossen en de Scheldevallei waken we over een goed evenwicht tussen natuur en recreatie
-
Nultolerantie voor sluikstorters
-
We zetten in op een snellere verLEDding van de openbare verlichting
-
Aanplant van een bufferbos tussen Sportpark Moerkensheide en de E17.
-
Slimme afvalcontainers: onderzoek naar plaatsing van ondergrondse containers en slimme vuilnisbakken die aangeven wanneer ze vol zijn, waardoor ledigingen efficiënter kunnen worden gepland. Ook controlecamera’s plaatsen en GAS-boetes in geval van overtredingen.
-
De gemeentelijke rustplaatsen omvormen tot fraaie stilte-begraafparken met bomen, planten, bloemen.
-
Stimuleren van groene energieprojecten en verduurzaming van gemeentelijke gebouwen, zoals zonnepanelen op gemeentelijke daken en energiebesparende maatregelen in publieke gebouwen.
Vrije tijd
Van een gemeente een gemeenschap maken, dat is voor de N-VA de echte uitdaging. Het belang van het sociale weefsel in buurten en wijken kan niet onderschat worden. Een gemeente, wijk of buurt die aan elkaar hangt: zet dingen in beweging, heeft bewoners die elkaar aanspreken bij problemen (lawaaioverlast, overhangende bomen,…) in plaats van meteen naar de rechter of de politie te stappen, zorgt voor de nodige sociale controle en vergroot het veiligheidsgevoel en zorgt voor gelukkigere bewoners.
Wat mensen in hun vrije tijd doen, kan perfect bijdragen aan de versterking van deze sociale cohesie. Denk maar aan het verenigingsleven, het vrijwilligerswerk, de buurt- en wijkwerking, de jeugdwerking en het culturele en sportieve aanbod in de gemeente. Allemaal ideale en noodzakelijke bouwblokken om mensen bij elkaar te brengen en hun banden te versterken.
Ook binnen vrije tijd dient er rekening gehouden te worden met mensen met een beperking. Als N-VA werken we aan een drempelvrije gemeente en ondersteunen we een bruisend verenigingsleven.
SPORT
- We bouwen een nieuwe gymzaal in De Pinte. Deze maakt deel uit van het masterplan school / sport / jeugd en wordt deels gesubsidieerd vanuit Vlaanderen. De nodige middelen werden hiervoor reeds in de begroting voorzien en de plannen zijn in volle opmaak.
- De definitieve aanleg van de parking van het Sportpark Moerkensheide is een absolute prioriteit. Het nodige voorbereidende werk met Farys werd hiervoor reeds in gang gezet zodat begin volgende legislatuur met de aanleg kan worden gestart.
- Na verdwijnen van het recyclagepark op de site Moerkensheide (uiterlijk eind 2026) wordt een verder inrichtingsplan opgemaakt voor deze zone. Deze is bestemd als buitenrecreatie.
- Voor het A-terrein op het Sportpark Moerkensheide wordt geopteerd voor een nieuw kunstgrasterrein.
- Op de voetbalsite in Nazareth dient ook een nieuw kunstgrasterrein te worden aangelegd. Verder dient daar extra berging te worden bijgebouwd en dient een herinrichting van de cafetaria te worden bekeken.
- De verdere nood aan padelterreinen wordt verder bekeken op niveau van de fusiegemeente. Idem voor de infrastructuur voor gevechtsporten en dans.
- In het Ontmoetingscentrum Polderbos (OCP) leggen we een nieuw sportvloer en richten we een uitschuifbare tribune in. Er wordt verder werk gemaakt van een herinrichting van de cafetaria en het terras.
- We ondersteunen verder clubs bij hun zoektocht naar trainers en vrijwilligers.
- We gaan voor een sportbeurs voor 5-6 jarigen, gecombineerd met sportklassen tijdens de leerjaren.
JEUGD
- We bouwen een nieuw jeugdhuis in De Pinte, welk ook deel uitmaakt van het masterplan school / sport / jeugd. Hiervoor werden reeds middelen in de gemeentelijke begroting voorzien en de plannen zijn in volle opmaak.
- We werken het bestaande speelweefsel verder uit voor de fusiegemeente Nazareth-De Pinte.
- We ondersteunen jeugdverenigingen verder in het verbeteren van hun infrastructuur
- Inzetten op preventie voor risico op verslavingen zoals drugs, roken, alcohol maar ook sensibilisering op gebruik smartphone en sociale media
CULTUUR
- We zorgen voor nieuwe repetitieruimte voor (spontane) jeugdbands en gemeentelijke harmoniën
- Opwaarderen van bestaande zalen (CC Nova, CC Het Centrum, OCP) tot volwaardige cultuurzalen met cafetaria die verenigingen zelf kunnen uitbaten tijdens hun evenementen
- Ondersteuning amateurkunst door uitbouw NazArtE in de fusiegemeente
- Organiseren van schooltheater voor kleuters en lagere school
- Uitrol OpenBib systeem in De Pinte
- We gaan voor een bredere en toegankelijkere cultuurpromotie
- Verdere uitbouw van de uitleendienst
Onderwijs en kinderopvang
Voor de N-VA is een sterk lokaal onderwijs van groot belang. We doen dit onder andere door in te zetten op het optimaal benutten van de schoolinfrastructuur. Als kloppend hart van de samenleving draagt de school bij tot het versterken van het sociale en lokale weefsel.
Steden en gemeenten hebben de opdracht om een flankerend onderwijsbeleid te voeren. De N-VA vindt dat dit flankerend onderwijsbeleid, waarbij gemeenten een sector- en netoverschrijdende regierol op zich nemen, verder moet uitbouwen. Gemeentelijk onderwijs is voor de N-VA een troef om te werken aan kwaliteitsvol en bereikbaar onderwijs voor elk kind ongeacht hun thuissituatie en rekening houdend met de capaciteiten van elk kind.
We nemen de regiorol in handen voor een goed gecoördineerd kinderopvangaanbod in de gemeente. We nemen de uitdagingen van het BOA-decreet (“Buitenschoolse Opvang en Activiteiten”) ter harte en zorgen voor een omslag in het opvanglandschap en aanbod aan buitenschoolse activiteiten.
Als N-VA zetten we actief in op het multifunctioneel gebruik van schoolinfrastructuur. Daarom willen we schoolgebouwen ook buiten de schooluren zoveel als mogelijk openstellen voor het verenigingsleven.
Het BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten) is een hefboom om werk te maken van sterke lokale vrijetijdskansen voor kinderen en jongeren. Als gemeente nemen we de regiorol op en zorgen voor een sterk aanbod aan opvangplaatsen en activiteitenmogelijkheden. We zorgen ook voor betaalbaarheid en toegankelijkheid.
-
We bouwen aan een (ver)nieuwde gemeenteschool in De Pinte. Deze kadert in het masterplan school / sport / jeugd en wordt deels gefinancierd met Vlaamse middelen.
-
We werken een geïntegreerd aanbod uit tussen na- en buitenschoolse opvang en de lokale sport- en cultuurverenigingen.
Veiligheid
Een veilige gemeente is de basis van een gemeente in vorm. Bij veiligheid voor een lokaal bestuur denken we snel aan de lokale politie. Hoewel dit logisch is, is het slechts 1 deel van het verhaal want een veilige gemeente is een collectieve verantwoordelijkheid van zowel politie, het lokaal bestuur als van de burgers.
Het sluitstuk van een veilige stad of gemeente zijn haar inwoners. Zij zijn het vaakst aanwezig op onze straten en pleinen en kunnen dus ook het meeste zien of doen. Als lokaal bestuur kan je op gerichte manier de nodige burgerzin ondersteunen.
-
Versterken van BIN en buurtwachten: Uitbreiding van buurtinformatienetwerken om de sociale controle te verhogen en buurtpreventie te stimuleren. Omschakelen met SMS-berichtgeving ipv oproepen.
-
We zetten in op het langer later branden van de openbare verlichting. Intussen werd een groot deel van de verlichting verled.
-
Kordaat optreden tegen zwerfvuil en overlast
-
Extra camerabewaking kan worden bekeken op bepaalde locaties (vb station). Smart City-technologieën: Verder installeren van slimme camera's op strategische locaties voor betere monitoring en snellere respons bij incidenten. Ook op risicoplaatsen zoals sportterreinen en Parkbos.
-
We maken de aanwezigheid van de wijkagent zichtbaarder naar de inwoner.
-
Versterken van de samenwerking met lokale politiezones om patrouilles en zichtbaarheid te verhogen, met een focus op verkeersveiligheid en inbraakpreventie.
Wonen
Een lokaal woonbeleid moet inzetten op een woningaanbod dat, zowel in het sociale als private segment, voldoende divers is. De vraag naar woningen stijgt immers sneller dan het aanbod, wat tot gevolg heeft dat wonen steeds duurder wordt. Vooral het aanbod aan starterswoningen, woningen voor eenoudergezinnen en vormen die levenslang en aangepast wonen ondersteunen voor ouderen moeten nog verder uitgebreid worden. Elke inwoner zou een kwaliteitsvol en betaalbaar dak boven het hoofd moeten hebben, op maat van zijn of haar behoeften en in een aangename en leefbare omgeving.
Steun en hulp moeten terechtkomen bij de mensen die er ook echt nood aan hebben. Aan dit verhaal zijn duidelijke rechten en plichten verbonden. Elke vorm van misbruik of fraude binnen het sociaal woonbeleid moet dan ook streng aangepakt worden, aangezien het net de zwaksten in onze samenleving zijn die hiervan het grootste slachtoffer zijn. Daarnaast willen wij de weg van sociale insluiting blijven bewandelen en zien wij inburgering, werk en de kennis van de Nederlandse taal als belangrijke voorwaarden binnen het sociaal woonbeleid.
Als N-VA willen wij dan ook blijven gaan voor levenslang kwaliteitsvol wonen voor iedereen.
-
We gebruiken het woonloket als het centrale punt voor alle informatie over wonen
-
We zien toe op woonkwaliteit bij bouwen en verbouwen
-
We voeren een gericht beleid tegen leegstand en verwaarlozing van gebouwen
-
We zijn voorstander van een verplicht conformiteitsattest bij verhuur van oudere panden.
-
Het extra bijbouwen van sociale woningen zien we niet als het wondermiddel voor betaalbaar wonen. Sociale woningen moeten er zijn voor de mensen die het nodig hebben maar de sociale en ruimtelijke draagdracht mag hierbij niet worden overschreden. We moedigen private eigenaars eerder aan om hun pand via sociale verhuur aan te bieden (vroegere SVK-werking) dan over te gaan tot extra aanbouw van extra woongelegenheden. Op niveau van de fusiegemeente hebben we intussen het bindend sociaal objectief immers ruim overschreden.
-
We onderzoeken verder het systeem van geconventioneerd huren en verhuren. Het gaat hier om woningen die gerealiseerd worden door een private initiatiefnemer of een woonmaatschappij en verhuurd worden tegen een korting tov de marktprijs. Dit is bedoeld voor het segment dat zich boven dat van de sociale woningen bevindt en te vaak wordt vergeten.
-
We zetten in op een gevarieerd woonaanbod via ons ruimtelijk beleid
Mobiliteit en openbare werken
De mobiliteitsplannen van Nazareth (2023) en De Pinte (2018) dienen op elkaar te worden afgestemd rekening houdende met de principes van het Regionale mobiliteitsplan van de Vervoerregio Gent waarbij duurzame mobiliteitsprincipes, zoals een nieuw fietsbeleidsplan, elektrische mobiliteit en deelmobiliteit garant staan voor een duurzame modal shift, en met respect voor het STOP-principe: de actieve weggebruikers nl de Stappers en de Trappers krijgen prioriteit. Vervolgens focust het mobiliteitsbeleid zich op het Openbaar Vervoer en tot slot pas op het Privaat gemotoriseerd verkeer.
-
De Bommelstraat krijgt nieuwe riolering en het nieuwe wegdek met fietspad en voetpad zal aan de vraag voor meer verkeersveiligheid tegemoet komen. In overleg met de buurt is er een oplossing voor behoud van de bomen gevonden
-
Met het rioleringsproject in de Steenweg, in de Landuitstraat Eke en de Grote Steenweg in De Pinte/Zevergem zal ook de bovenbouw aangepakt worden met veilige fietspaden en optimale wegenis voor gemotoriseerd verkeer.
-
In de Baron de Gieylaan (tussen de Drie Sleutels en rotonde Le Noble) komen een afgescheiden fietspad en een toegankelijke bushalte
-
’t Kruisken en de Heirweg krijgen vernieuwde riolering, openbare ledverlichting, wegdek en beide straten worden veiliger gemaakt voor fietsers en voetgangers
-
Samen met Gent voorzien we de Krekelstraat ook van een nieuwe riolering en betere verkeersveiligheid
-
Het station in De Pinte wordt integraal volledig toegankelijk gemaakt, met lift, verhoogde perrons, blindengeleiding en het hoppinpunt zorgt voor een vlotte schakeling tussen verschillende vervoersmiddelen.
-
In de stationsbuurt zal de wegenis in de Koning Albertlaan, en Anthierenslaan vernieuwd worden met het oog op meer verkeersveiligheid van de zwakke weggebruiker. Er komen voetpaden en fietssuggestiestroken.
-
Er worden zoveel mogelijk haltes toegankelijk gemaakt, met prioriteit in de Groenstraat en Baron de Gieylaan, maar ook bij elk wegenisplan wordt de opportuniteit gegrepen om de haltes binnen het project aan te pakken qua toegankelijkheid.
-
Veiligheid voor onze senioren en mensen met een beperking: we passen in de gehele fusiegemeente voetpaden aan voor mensen met beperking. zou ik aanpassen => we zorgen voor betere toegankelijke voetpaden op heel ons grondgebied
-
We blijven werken aan een uitbreiding van veilige fietspaden. We pakken knelpunten aan, alsook afhangende takken op voetpaden en fietspaden en ook op de rijweg voor gemotoriseerd verkeer. In het kader van de verkeersveiligheid is er ook snelheidscontrole voor speed pedelecs.
-
We overleggen met De Lijn voor frequentere en beter aansluitende busdiensten. Met de NMBS overleggen we om opnieuw een snellere en directe lijn naar de luchthaven te bekomen met enkel tussenstops te Gent en Brussel (niet via de Aalst-route)
-
We betrekken buurtbewoners voor, tijdens en na wegenwerken
-
We installeren een werkzaam meldpunt voor gebreken aan openbaar domein met een efficiënte opvolging
Economie en middenstand
Als N-VA dragen we het lokaal economisch weefsel een warm hart toe. We ondersteunen iedereen die onderneemt en werkt en geven het lokaal ondernemerschap maximale kansen. Dit doen we door de dorpscentra te laten ontwikkelen tot leefbare kernen. Via een goed afgebakend kernwinkelgebied kan een gemeente werk maken van een evenwichtig en bereikbaar centrum met plaats voor handel en horeca maar even goed met aandacht voor wonen, vrije tijd en groene ruimtes. We willen ondernemers laten ondernemen willen we ook een ondernemingsvriendelijk klimaat creëren. We beperken de administratieve lasten voor onze ondernemers zo veel mogelijk en richten een ondernemersloket in. Zo dat het voor iedereen duidelijk is waar ze met hun vragen en bezorgdheden terecht kunnen.
-
We willen de bestaande bedrijfsbelasting (in Nazareth) herbekijken ten bate van de kleine zelfstandigen
Sociale zaken, ouderenbeleid en welzijn
De N-VA wil van iedere gemeente een warme lokale gemeenschap maken. Een sterk sociaal weefsel en een leefbare buurt staan hierbij voorop. Wie het moeilijk heeft, willen we verder helpen, tot mensen hun situatie hebben verbeterd en weer zelfredzaam zijn.
Elke inwoner van de gemeente heeft namelijk bepaalde rechten, maar hier tegenover staan ook plichten. Deze twee principes moeten in evenwicht zijn. Vast werk en een eigen woning blijven de beste garanties tegen armoede.
Sociale uitsluiting en vereenzaming moeten maximaal vermeden worden door de deelname aan het maatschappelijke en gemeenschapsleven te versterken. Sterke buurtnetwerken zorgen ervoor dat mensen verankerd zijn in hun eigen leefomgeving en dat mensen naar elkaar omkijken.
Het lokale zorgaanbod moet toegankelijk zijn en focussen op gezondheid, preventie en sensibilisering. En ook voor wie zorgt moet gezorgd worden.
Onze bevolking vergrijst, de omgeving verandert voortdurend, nieuwe uitdagingen komen op ons af, nieuwe ontwikkelingen doen zich voor in het zorglandschap. De dynamieken in het gezinsleven wijzigen (bij zestigers en zeventigers zien we meer gescheiden mensen dan vroeger). Om gerichte beleidsacties te kunnen realiseren moeten we inzicht verwerven in de maatschappelijke evoluties voor de komende jaren.
Onze speerpunten zijn hierbij:
We streven naar een inclusief ouderenbeleid met aandacht voor participatie, ontplooiing en welbevinden van alle ouderen: ouderen willen het liefst zo lang mogelijk thuis wonen. Het is van cruciaal belang om ook de omgeving af te stemmen aan de noden van ouderen. Als N-VA durven we nadenken over het investeren in andere zorginitiatieven zoals dagverzorgingscentra, ontmoetingscentra voor senioren, palliatief dagcentrum* (in samenwerking met kom op tegen kanker) revalidatie/kortverblijf zodat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen.
Het is belangrijk om aan onze speerpunten relevante acties te koppelen, het lokaal bestuur kan ingrijpen op flankerende beleidsdomeinen zoals: mobiliteit, ruimtelijke ordening of huisvestingsbeleid. Mogelijke voorbeelden in kader van ruimtelijke ordening zijn het ontwikkelen van woonzorgzones, waarbij de zorgvoorziening maximaal worden ingebed in de lokale samenleving. Op vlak van mobiliteitsbeleid kan het lokaal bestuur een toegankelijkheidsbeleid voeren zodat iedereen, ook mensen met mobiliteitsproblemen, vlot toegang krijgen tot publieke plaatsen of plaatsen die voor een breed publiek worden opengesteld.
Het lokale bestuur is door zijn nabijheid het best geplaatst om zorgzame buurten te realiseren waarbij professionele hulp en informele zorg instaan voor zorg op maat. Het is van groot belang om aandacht te hebben voor zowel mantelzorgers als vrijwilligers en hen te ondersteunen.
We kunnen inzetten op het verhogen van de digitale competenties bij ouderen om maatschappelijke uitsluiting te voorkomen. We verwachten dat ook senioren participeren aan de samenleving en informatie online vinden bv. bij opvang voorzien voor de kleinkinderen, een actieve rol opnemen in het vrijwilligers- of het verenigingsleven… Er is nood aan ondersteuning bij bepaalde functionele digitale vaardigheden onder de vorm van open modules: doelgericht kunnen werken aan de ontbrekende digitale vaardigheden.
Ouderen willen de regie over hun leven behouden zelfs wanneer er nood is aan zorg en ondersteuning binnen een bepaald ziekteproces. Ze willen zinvol ouder worden, van betekenis zijn en actief blijven in de samenleving, ook bij toenemende kwetsbaarheid. Ouderen vinden levenskwaliteit, eindverantwoordelijkheid, (mede-)beslissingsrecht bij het aanvaarden of weigeren van bepaalde interventies heel belangrijk. Een échte participatie is vaak de sleutel voor kwaliteit van leven.
Ouderenbeleid is een inclusief beleid waarbij het lokale bestuur een eigen regierol moet opnemen: ouderen een stem geven is essentieel om een inclusief, kwaliteitsvol ouderenbeleid de realiseren of te versterken. Vanuit hun ervaringen, inzichten en noden kunnen ze op elk beleidsniveau een waardevolle inbreng doen. De focus op verbinding staat centraal. Denk maar geïntegreerde zorg, zorgzame buurten (met een specifieke focus op dementie en preventie van eenzaamheid of sociaal isolement). Voor N-VA moeten de woonzorgcentra betaalbaar en toegankelijk zijn.